Нашата история

Hilti history

Изминахме дълъг път от създаването на компанията през 1941 г. и имаме големи амбиции за растеж. Запознайте се с нашата история, за да получете представа какво можем да постигнем.

1941 – ОСНОВАВАНЕ

Инженер Мартин Хилти (1915 – 1997) и неговият брат Ойген  (1911 – 1964) основават Hilti Maschinenbau OHG в Шаан, Княжество Лихтенщайн.

1948 – Заявка за патент

Мартин Хилти за първи път насочва своето внимание към технологията за директен монтаж и придобива патент за това. В началото на 50-те години на ХХ век започва производството на ръчни инструменти и монтажни пистолети.

1952 – ПРОДАЖБИ

Hilti договаря сътрудничество при продажбите в Италия - това е нейното първо международно споразумение за продажби.

1957 – ПРОБИВ

DX 100 е първият пистолет за директен монтаж в света, отбелязващ технологичен пробив за Hilti.
До началото на 60-те години на ХХ век, Hilti е активна в около 30 страни.

1962 – МЕЖДУНАРОДЕН БИЗНЕС

Hilti вече работи в около 30 страни.

1964 – ПРОЩАВАНЕ

Ойген Хилти, един от съоснователите на компанията, умира на 20 ноември 1964 г., на 53 годишна възраст. Като изтъкнат организатор, той значително допринася за разрастването на компанията в Шаан. До преждевременната си смърт той също е дълбоко ангажиран в Държавната комисия за професионално обучение.

1967 – МОЩНИ ИНОВАЦИИ

С въвеждането на Hilti TE 17, първата електро-пневматична  ударно-пробивна машина, серията TE се развива в най-всеобхватната гама от машини Hilti.
В същия период Hilti разработва първите механични анкерни системи.

1970 – МЕЖДУНАРОДНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ

Първото международно производствено предприятие отваря врати в Тюринген, Форарлберг (Австрия).

1971 – РАЗРАСТВАНЕ

Откриване на производствено съоръжение в Кауферинг, в близост до Мюнхен (Германия), скоро последвано от нови производствени мощности по целия свят.

1973 – РАЗШИРЯВАНЕ

Новоизграденото Hilti Entwicklungsgesellschaft (HEG) в Мюнхен (Германия) разработва пробивни и монтажни технологии и анкерни системи.

Компанията разширява своята управленческа база. Създава се четиричленен Управителен съвет. 

1975 – Управителен съвет

В Управителния съвет се избират трима заместник-членове. Михаел Хилти се присъединява към компанията и поема маркетинга и продажбите.

1980 – Преразпределение на ресурсите и ПОДСИГУРЯВАНЕ НА БЪДЕЩЕТО НА КОМПАНИЯТА

Формиране на пазарните региони Америка, Африка, Азия и Европа.

Учредяване на фамилния тръст "Martin Hilti Family Trust".

1982 – НАЗНАЧЕН

Михаел Хилти е назначен за заместник-председател на Управителния съвет.

1985 – ФОКУС

Продуктовите области анкерни системи, директен монтаж и пробиване и разрушаване се реорганизират като напълно функциониращи продуктови подразделения. Всяко подразделение включва собсвени функции за управление на продуктите, развойна дейност, логистика, контрол, снабдяване и производство.

1986 – ЛИДЕРСТВО

Представяне на "Стратегия 2000 (“Strategy 2000”), която се съсредоточава за първи път върху сегментирането на пазара. В допълнение се въвежда глобално еднородна корпоративна култура под мотото “Лидерството прави разликата”.

1990 – ПРОМЯНА В УПРАВЛЕНИЕТО

Мартин Хилти преотстъпва поста на главен изпълнителен директор на своя син Михаел. Той остава на поста председател на Борда на директорите.

1991 – ГЛОБАЛИЗАЦИЯ

Непрекъснато изграждане на международни пазарни организации. Следва откриването на клонове в Русия, Южна Америка и Азия. За Hilti започва глобализацията.

1994 – Преходен период

Мартин Хилти преотстъпва поста на председател на борда на директорите на Михаел Хилти и остава в борда на директорите като почетен президент. Пиус Баскера е назначен за главен изпълнителен директор. За първи път някой, който не е член на семейството, поема ръководството.

1996 – ОСНОВЕН БИЗНЕС

Новата стратегия "Шампион 3С" (Champion 3C) се основава на клиента (customer), компетентност (competence) и концентрация (concentration).

1997 – НАСЛЕДСТВО

Мартин Хилти, съосновател на компанията, умира на 19 август 1997 г. на 82 години.

2002 – РАБОТА В МРЕЖА

Стартиране на глобално стандартизирани бизнес процеси и данни, които в бъдеще ще се окажат източник на значителна ефективност и производителност.

2003 – Награда

Hilti Group е наградена с “Carl Bertelsmann Prize” за своята образцова корпоративна култура.

2004 – КУЛТУРА

Мотото “Лидерството прави разликата” е заменено с “Нашето културно пътешествие”. Важен аспект на новата корпоративна култура е редовно обучение и организиране на курсове за всички служители по света.

2006 – ПРОМЯНА В БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ

В края на годината Пиус Баскера предава отговорността на Бо Ризберг, който става новият главен изпълнителен директор. Баскера става председател на борда на директорите. Михаел Хилти остава член на борда на директорите.

2009 – ПРОИЗВОДСТВЕНИ СЪОРЪЖЕНИЕ

Hilti открива нейното осмо производствено съоръжение по света в Матаморос (Мексико).

Други производствени съоръжения се откриват в Шаан (Лихтенщайн), Тюринген (Австрия), Кауферинг и Щрасс (Германия), Жанжианг и Шанхай (Китай) и Кечкемет (Унгария).

ФИНАНСОВА КРИЗА

Оборотът спада с 20% и налага реорганизация на компанията.

2014 – ТОП МЕНИДЖМЪНТ

Кристоф Лоос става петият главен изпълнителен директор в историята на Hilti.

СТРАТЕГИЯ

Под ръководството на новия главен изпълнителен директор, компанията очертава своята стратегия за идващите години. Ключов аспект на стратегията "Шампион 2020" (“Champion 2020”) е диференциация посредством премиум продукти.

2015 – ИНОВАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

Нов, модерен Иновационен център, където работят повече от 450 служители е открит в седалището на Hilti в Шаан, Княжество Лихтенщайн.

ПРЕМЕСТВАНЕ

Американската централа се премества от Тулса, Оклахома в Плано, в близост до Далас, Тексас.

ОБОРОТ

За първи път оборотът на Hilti в Северна Америка надхвърля прага от 1 милиард щатски долара.

2016 – Ангажираност

Hilti напълно обновява централата и помещенията на компанията, демонстрирайки своята ангажираност да запази седалището си в Княжество Лихтенщайн.