КОНЕКТОР С РАЗРЕЗ X-HVB ЗА УКРЕПВАНЕ

Идеалното решение за подсилване на съществуващи плочи

Connettore a taglio X-HVB per il consolidamento

Една намеса е сеизмично ефективна, когато се създава твърда диафрагма, която e в състояние да прехвърля хоризонталните въздействия, дължащи се на земетресението, от плочите към вертикалните структурни елементи.

По-голямата част от съществуващите стари конструкции се характеризира с плочи с малка дебелина, изработени от бетон или от стомана-тухла, които не са в състояние да задоволят изискването за твърда диафрагма и често не са в състояние да отговорят и на статичните натоварвания, предвидени от действащите нормативи и следователно трябва да бъдат подсилени. 

Прилагането на конекторите Hilti X-HVB 40 и Hilti X-HVB 50 , в комбинация с уред и пирони за взривен монтаж Hilti DX 76, е оптимално решение с Маркировка CE при операции за подсилване.

Connettore a taglio X-HVB per il consolidamento

Наклонена полагане “duck walk” за профили с тесни крила

В проектите за подсилване често се срещат профили с намалена ширина.  Конекторът Hilti X-HVB 40 е тестван, като е било използвано наклонено разполагане.

Тази практика на инсталиране предоставя значителни предимства за изработването на сложна структура: по-голям обем на бетон, “свързан” с връзката; възможност за намаляване на междинната ос, ако е необходимо; цялостно симетрично поведение.

Позиция от техническото задание

Реализиране на подсилени плочи от стоманобетон посредством употребата на конектори Hilti X-HVB със сертификат ETA и маркировка CE , фиксирани към стоманени профили с 2 бр. пирони Hilti X-ENP-21. Конекторът е изработен от въглеродна стомана, студено формована, с дебелина 2 mm, средна устойчивост на срязване Rm = 295–350 N/mm2, изцяло поцинкована ≥ 3 μm.

Пироните за фиксиране са със ствол от въглеродна стомана 58±1HRC, изцяло поцинкован 8–16 μm. Геометричните характеристики на пирона са: диаметър на главата 7.4 mm, дължина на пирона 25.8 mm, двойна шайба с контрол на правилното монтиране с диаметър 15 mm и диаметър на ствола 4.5 mm.

Конекторът Hilti X-HVB и двата пирона за фиксиране Hilti X-ENP-21 се монтират посредством уред за директен монтаж Hilti DX 76 с болтоводач Hilti X76-F-HVB и бутало Hilti X-76-P-HVB, необходими за правилното поставяне на конектора.

ПОПИТАЙТЕ ИНЖЕНЕР