Как да проектирате инсталационни системи за сеизмични зони

Продукти, услуги и софтуер за сеизмични приложения

Hilti modular support systems MQ-41-L installation channel for medium-heavy duty applications

Обикновено разбираме за земетресения, само когато те са наистина опустошителни, но в действителност те се случват ежедневно по целия свят.

За да се подготвят за тях строителните стандарти (NTC 2008 и Eurocode 8) вече изискват и неконструктивните елементи и техническите инсталации да бъдат антисеизмични.

Включват се всички обществени сгради като болници, търговски центрове, хотели и училища. 

ФИЗИКА НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

Please enter alternative text here (optional)
 • Едно земетресение генерира допълнителни натоварвания върху тръбопроводите във всички посоки.
 • Натоварванията в хоризонталната равнина (Ex и Ey) обикновено са най-критични за подпорите на тръбите.
 • Строителните стандарти (като EC8, IBC) осигуряват методи за изчисление на сеизмичните натоварвания, базирани на еквивалентни статични анализи.
 • Според повечето строителни стандарти допълнителните вертикални натоварвания не е необходимо да се взимат под внимание.
 • За да устоят на тези хоризонтални сили, инсталационните системи трябва да са достатъчно устойчиви или да са проектирани с укрепващи елементи, разположени както в надлъжна, така и в напречна посока и подходящо закрепени към основния материал.

ПОПИТАЙТЕ ИНЖЕНЕР

КАК ДА ПРОЕКТИРАТЕ И ДА СТРОИТЕ ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

 • MQS channel/channel Trapeze

  Инсталационна система MQS на Hilti

  Тя е проектирана и изпитана от собствените ни изследователски лаборатории, за да е устойчива на хоризонталните сеизмични сили, които обикновено се развиват по време на земетресение. Използвани със системата Hilti MQ, новите Hilti MQS компоненти позволяват разработени по поръчка земетръсоустойчиви решения.

  Повече информация